Segítek a célok elérésében lépésről lépésre

Siker-mentor

A srác aki nem tudta, hogy a matekfeladatot nem lehet megoldani...

2017. július 10. - fogkefe1

Előre elnézést a cikk címéért, de ha csak azt írtam volna, hogy a lehetetlen nem létezik, akkor a kutyát se érdekelné a cikk, mert lerágott csont már ez a kijelentés, pedig nagyon is igaz,

Visszatérve a srácra. Történt egy amerikai egyetem első hetében, hogy egy friss hallgató elaludt matematika órán és csak a csengő ébresztette fel. Amikor felébredt látott kettő feladatot a táblán, ezért gyorsan lemásolta, mert azt gondolta, hogy ez a házi feladat. Hazament és egész este ezt a kettő feladatot próbálta megcsinálni, de sehogy sem ment. Mivel az óra csak hetente van, és mivel a szemeszter elején jártunk, főhősünk úgy gondolta, hogy a feladatokat mindenképpen meg kell csinálnia, ezért az egész hetet erre áldozta. Keményen dolgozott, sok lehetőséged megvizsgált, utána is olvasott és a végén a kettő feladatból egyet sikerült is abszolválnia. Nem tudom, hogy sejted e a végét, de gondolkozz rajta szerintem innen már nem nehéz kitalálni... :) Szóval a srác bevitte az órára a kész feladatot, majd a tanár döbbenten nézett rá és mondta, hogy eddig senki sem tudta megoldani ezt a problémát, még ő sem. Azt hitte nincs megoldása a feladatnak. :) Értitek. A hallgatónk nem tudta, hogy lehetetlen. Abba a tudatban élt, hogy neki ezt meg kell csinálnia órára. Hát sikerült is.

Ezért mondom, hogy a lehetetlen nem létezik. A történet tanulsága röviden, hogy sokszor azért nem tudunk megoldani dolgokat, mert már mélyen belül előre eldöntöttük, hogy mi ezt nem tudjuk, ehhez nem értünk, bénák vagyunk. Pedig ez badarság. Sokszor az áll a dolgok mögött, hogy mondjuk valaki amikor először biciklizett hatalmasat esett és már többet nem már ráülni, mondván neki ez nem megy nincs hozzá tehetsége. Érted már? Legtöbbször a múlt téves emlékei által ítéljük meg magunkat. Ha pedig egy új dolognak vágunk neki, akkor millió információt gyűjtünk. Aztán ha kiderül, hogy a feladat nehéz, keveseknek sikerül, stb, stb... akkor már eleve úgy állunk hozzá, hogy nem baj ha elbukunk. Legbelül tudjuk, hogy nem szégyen ha elbukunk, mert ez a feladat (feladat helyett gondolj ide bármit) lehetetlen. Pedig történetből okulva nem lehetetlen, csak más mondja annak, de számunkra nem.

Remélem ez egy hasznos kis tanítás volt számodra, ami után picit megváltozik a gondolkozásod azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell hozzáállni a dolgokhoz.

Akár hiszed, hogy megtudod csinálni, akár nem. Egy biztos. Mindig igazad lesz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://siker-mentor.blog.hu/api/trackback/id/tr5912655185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása