Segítek a célok elérésében lépésről lépésre

Siker-mentor

8 rossz szokás ami megöli a hatékonyságod

2017. február 08. - fogkefe1

Semmi sem tudja a legjobban szabotálni a munkád, mint a rossz szokások amiket már észre sem veszünk. Pedig ez a 8 szokás lelassít, megöli a pontosságodat és a kreativitásodat. A Minnesotai Egyetem által végzett kutatás megállapította, hogy azok akik magas szinten végzik az önkontrollt, sokkal boldogabbak, mint akik nem. Hogy jön ide az önkontroll? Segít megszabadítani a hibáktól. A 8 szokás a következő:

1. Lefekvés előtt az ágyban a telefonod nyomkodod.

Lefekvés előtt ha átnézed az emaileket vagy gyorsan átfutod a híreket oké, de ne ez legyen az utolsó mozzanat lefekvés előtt, mert megöli a jó alvásod minőségét. Tudtad, hogy lefekvés után 20 percen belül el kell aludnod és maximum egyszer ébredhetsz fel az éjszaka közepén, hogy tökéletesen pihentető legyen az alvás.

Viszont a legrosszabb, hogy a telefonok, tabletek, este a sötétben egy úgynevezett "kék fényt" sugároznak. Angolul blue light, magyarul nem tudom, hogyan terjedt el. Ugyan azt a kékfényt sugározzák, mint amit reggel megkapunk amikor felkel a nap. Ennek vannak nagyon jó hatásai, ha a naptól kapjuk, de ha este a telefonunktól, az teljesen összezavarja az agyat. Furának és belemagyarázásnak hangzik igaz? Pedig van benne valami, több releváns cikket is találtam angolul a témában. Ha érdekel a Harvard egyetem tanulmányai között böngéssz.

2. Határtalan szörfölés a neten

Tudtad, hogy nagyjából 15 percbe telik míg teljesen rátudsz koncentrálni valamire? Ezután az embert elkapja egy úgynevezett flow érzés. Ekkor ötször hatékonyabban tudunk dolgozni, annyira koncentrálunk. Amikor nem törődünk az idővel, nem foglalkozunk a világgal, csak elmerülünk a munkánkban. Amikor munka vagy tanulás vagy figyelés lehet ez bármi közben néha lecsekkolod a mi történik Facebookon, mennyi a meccs eredménye, kizökkensz és újra 15 percbe telik, hogy elkapjon a flow érzés.

3. Tökéletességre törekvés

A legtöbb író órákat gondolkodik a könyv cselekményén vagy a karaktereken, de ezeket le is írják. Ezt azért csinálják, mert tudják, hogy az ötletek is fejlődnek. Neked is volt már valami ötleted, amit meg kellene valósítani, viszont félsz, hogy az ötlet még nem tökéletes és az eredmény nem lesz túl jó. De hogyan tudnál valamit elérni, ha bele sem kezdesz? Jodi Picoult az író egyszer azt mondta: egy rossz oldalon lehet még változtatni, egy üresen nem.

4. Meetingek

Most nem a találkozásokra gondolok hanem a határtalan, elhúzódó, semmitmondó meetingekre. Jobb ha elkerülöd őket, ha pedig kötelező a megjelenésed jó ha előre leszögezed, hogy erre van 1 órám max.

5. Válaszolni minden levélre egyből

A produktív emberek tudják, hogy nem engedhetik, hogy a munkájukat, állandóan megzavarják a folyamatos emailekre való válaszolgatás. Legyen erre is időkorlátod. Most leveleket olvasol, most pedig dolgozol. A kettő együtt nem megy. A legtöbb szolgáltatónál, már be lehet állítani, hogy xy feladótól amúgy is megkapd az emaileket, mert ezeket fontos emailek, a többiről viszont ne kérj értesítést.

6. +10 perc szundi

Amikor alszol, az agyad folyamatos bonyolult ciklusokon megy keresztül. Az utolsó ciklus már felkészít az ébredésre, ezért van, hogy sokszor előbb felébredsz mint az ébresztő nem vagy álmos, visszaalszol 20 percre és nem tudsz felkelni. Ez azért van, mert pont ilyenkor zárult le a ciklus, ekkor sokkal kipihentebbnek érzed magad. Felesleges összezavarni az agyunkat még 10-15 perc alvásért lustaságunkból fakadóan. Ha produktív reggelekre vágsz, vedd észre a tested jelzéseit.

7. Multitasking

Ismerős a gondolat, hogy a férfi csak 1 dologra tud koncentrálni, a nő viszont millió dologra egyszerre. Ezt az állítást most sem megerősíteni, sem megcáfolni nem akarom. Egy viszont biztos. Ha több dologra koncentrálsz, igazából semmire se koncentrálsz. Nagyot mondtam, de igaz. Ha valamibe elszeretnél merülni, akkor csak arra fókuszálj, emlékezz a flow érzésre.

8. Tologatod a nehéz feladatokat

Véges mentális energiánk van egy nap, amit folyamatosan fogyasztunk el a nap elteltével. Ha a nagy döntéseket estére tervezed, nem biztos, hogy okosan gondolkozol. Ha hatékony szeretnél lenni a nagy feladatokat végezd el reggel és haladj folyamatosan a könnyebbek felé. Lefordítva, ne az emailek megválaszolásával töltsd a délelőttöd.

Összegezve: Tudom ezek kis dolgoknak tűnnek, de ha összeadódnak...

Remélem segítettem és megfogadod jó tanácsaim. :)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://siker-mentor.blog.hu/api/trackback/id/tr5912235818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása