Segítek a célok elérésében lépésről lépésre

Siker-mentor

Kapcsolatépítési tippek

2017. május 29. - fogkefe1

Nem rég fejezetem be a Hogyan szerezzünk barátokat és legyünk befolyással másokra a digitális korban könyvet Dale Carnegie-től. Amit a könyvről tudni érdemes, hogy az első példány már majdnem 100 évvel ezelőtt íródott és ezt a könyvet tartották az üzleti könyvek első futárjaként. A kezembe a 2012-es 80x átdolgozott változat került, tele aktualitás történetekkel, de a lényeg nem változott az eredetihez képest. Ez a könyv szerintem a kapcsolatépítés alapja.

Mivel spoilerezni nem akarok és ajánlónak sem szánom, ezért a címben sem szerepel a könyv címe, inkább pár gondolatot osztok meg, amik a legnagyobb hatással voltak rám olvasás közben. (Az ajánló rész Facebookra került ki)

Ami az elolvasás után kiderül, hogy minél többet törődsz a másikkal, annál nagyobb hatással leszel rá. Ennek a vetés-aratás törvényéhez van köze. Ha eddig olvasnád a cikket akkor ezt jegyezd meg. Érdeklődj a másik iránt, foglalkozz vele és meglesz a gyümölcse.

A lényeg, hogy az illetőt mindig a nevén szólítsuk, hogy érezze, hogy érdekel minket annyira az illető, hogy nem felejtettük el (ez a tiszteletet fejezi ki). Mosolyogjunk, éreztessük, hogy pozitív emberek vagyunk. Érdeklődjünk felőle, mindig arról beszélgessünk ami a másikat érdekli, arról úgyis szívesen beszél velünk. A legfontosabb pedig, hogy figyelmesen hallgassuk végig és mutassunk együttérzést, sokan nem alkalmazzák ezt és beszélgetés közben azon gondolkoznak, hogy mit kérdezzenek, hogy végre ők is beszélhessenek, pedig ez egyáltalán nem fontos, sőt.

Kerüljük a vitát! Számomra ez volt a legmegdöbbentőbb, mert szeretek vitatkozni, de rájöttem, hogy a vitatkozás és az eszmecsere amikor két embernek más a véleménye két különböző dolog. Sose mondjuk a másiknak, hogy téved, viszont ha mi tévedünk azt kérdés nélkül ismerjük be és lépjünk tovább. Gondolom azt meg sem kell említenem, hogy mindig barátságos hangnemben közelítsünk másokhoz, találjuk meg a közös pontot a közös érzéseket, amikre később építeni lehet. Ezzel el is nyerhetjük mások szimpátiáját, ami a célunk.

Végezetül pedig ha már túl vagy a kapcsolatépítésen és vezetni szeretnéd az embereket, akkor ezt a pár sort jól jegyzed meg: Mindig kezd az beszéded elismeréssel, a dicséret nagyon fontos, persze csak az őszinte. Ne feledkezz meg, hogy neked is vannak hibáid. Ez akkor fontos ha mások hibáiról akarsz beszélni. Sose az embert, hanem a cselekedetet hibáztasd, legyél pontos ezzel. De sose büntess erőteljesen, nem vezet sehova. Utoljára pedig a legfontosabb: Kérdezzünk! Mindig kérdezzünk. Az utasítgatást senki nem szereti, kérdésekkel viszont megtalálhatjuk a közös hangot. Hohó, ismét a közös hang.

Ez csak természetesen pár gondolat, inkább rövid gyorstalpaló a kapcsolatépítésről. Ha többet szeretnél a témáról megtudni, akkor ajánlom először is a fent említett könyvet vagy látogass el előadásokra, szemináriumokra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://siker-mentor.blog.hu/api/trackback/id/tr412539631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása