Segítek a célok elérésében lépésről lépésre

Siker-mentor

Pénzmenedszelés, de hogyan? Tippek+Trükkök

2017. január 09. - fogkefe1

Az előző cikkemben megemlítettem, hogy miért vagyunk hajlamosak egyszer túlköltekezni magunkat, egyszer pedig fukarkodni, noha ugyanannyi pénzből gazdálkodunk. A lényeg pusztán annyi, hogy ezt megengedhetem magamnak, erre költhetek, arra viszont nem. Pontosabb megértésért ajánlom az előző cikket, példával érzékeltetem a dolog fontosságát.

Szerintem az egyik legjobb pénzmenedzselési praktika, hogy felírod a kiadásaidat egy füzetbe, de manapság már excelbe is vezetheted, én például mobilapplikációt használok, mert számomra az a legegyszerűbb mindig kéznél van. Minden egyes apró kiadásod fel kell jegyezned ez a lényege és onnan tudjuk tovább folytatni. A lényege, hogy tudd mennyi fixköltséged van (például: rezsi, bérlet vagy benzin költség, fodrász, wc papír vagy telefonszámla minden amit minden hónapban amúgy is megveszel) és, hogy mennyi pénzből gazdálkodhatsz. Fontos ezeket felírni, mert jobban átlátod, hogy mennyi pénzed marad szórakozásra, ruhára, barátokra stb.

Applikáció tippek:

https://forbes.hu/penz/harom-tipp-hogy-ne-ussz-el-a-honap-vegere/

Miután tudod, hogy mennyi pénzből gazdálkodsz, megtudod magadnak határozni, hogy mire mennyit költesz. Li Ka-Shing a világ 16. leggazdagabb embere szerint a tőkéd 35%-át költsd megélhetésre, itt gondolj elsősorban az ételre, ruhákra, bár ruha több helyre is passzol! 20%-át kapcsolatépítésre, ez az a pénz, amikor a haverod mondja ugorjunk le sörözni, te pedig mondod, hogy most nincs pénzed, most már tudod, hogy jó ha van. Az életben nagyon fontosak a kapcsolatok, nagyon fontos, adni és kapni. ezáltal tudsz növekedni. Nem biztos, hogy akit meghívsz kávéra, legközelebb ő fog visszahívni, sőt legtöbbször nem, mástól kapunk és másnak adunk, de fontos, hogy ápoljuk a kapcsolatainkat! Ebből a pénzből hívod meg feleséged vacsorára, az is kapcsolat, azt is ápolni kell sőt. 15%-át költöd könyvekre. Nem olvasol könyveket? Hát ideje elkezdeni. Bevallom én sem olvastam könyveket még rájöttem, hogy ameddig a repülőjáratok turista osztályán mindenki a telefonján játszik, addig az első osztályon a legtöbben olvasnak, akár könyvet vagy újságot. Bill Gates például hetente olvas ki egy könyvet, egyik héten szórakozásból, másik héten tanulásból, és így váltogatja. Sokallod az összeget a könyvekre? Elhiszem, ebből a pénzből menj moziba, vagy színházba a szórakozás is ide tartozik. 10%-át költöd nyaralásra. Ezt a pénzt minden hónapban félreteszed, hogy nyáron eltudj menni a családdal egy hétre nyaralni, ha kettőre tudsz gratulálok, akkor kettőre menj! Ha több kell a megélhetésre akkor a maradékot még arra szánod, de jó ha marad legalább 10 % de jobb esetben 20 % arra, hogy félretedd. Takarítsd meg, hogy később be tudd fektetni. Ha  vállalkozásba kezdenél vagy valamelyik álmod valósítanád meg, ne mond, hogy nem telik rá! Rakd félre és kezd el, menj el!

A tanácsokat még nyáron olvastam itt:

http://www.minner.hu/igy-tudsz-hazat-es-autot-venni-5-even-belul-egy-azsiai-milliardos-receptje/

A bejegyzés trackback címe:

https://siker-mentor.blog.hu/api/trackback/id/tr8812096189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása