Segítek a célok elérésében lépésről lépésre

Siker-mentor

Több bankszámla van a fejedben! Bebizonyítom!

2017. január 05. - fogkefe1

Egy közgazdasággal foglalkozó pszichológus megállapította, hogy a fejünkben nagyjából 7 bankszámla létezik és attól függ, hogy mire mennyit költünk, hogy éppen melyik "virtuális számláról" emeljük le a pénzt. Persze az, hogy kinek mennyi pénz van a számláján (bevételtől függetlenül) erősen függ attól, hogyan szocializálódott az illető, milyen hatások érték, de ez önmagában még nem minden.

Nem hiszed? Olvasd tovább!

A kísérlet arról szólt,  hogy megkérdezett 50 embert, hogy mit csinálnának a következő szituációban. Tehát: Színházba mész, már előre megvetted a jegyet 10000 forintba került, odafele vezető úton viszont elhagyod. Mit csinálsz? Megveszed újra 10000 forintért vagy hazasétálsz? Tedd fel ezt a kérdést magadnak is és utána olvasd tovább. A legtöbb ember ilyenkor hazamegy, mert soknak találja, hogy 20 ezer forintot adjon ki egy színházjegyért. Következő szituáció, nem vetted még meg a színházjegy árát, a színházba menet viszont az arra szánt összeget, ami a mi esetünkben 10 ezer forint elhagyod. Mit csinálsz? Hazamész vagy megveszed a jegyet? A legtöbb ember ilyenkor megveszi a jegyet. Érdekes, mert összességében ugyanannyit fizetett mind a kettő esetben a színházjegyért. A csavar viszont most jön!

Ugyanannyit fizettek volna mind a kettő esetben, viszont más számláról. Az első számlán a szórakozás részről történt a költés, úgy ítéljük meg, hogy 10 ezer forintot megér nekem, hogy az első sorból nézzem a kedvenc színészeim által játszott szívemhez közel álló darabot, viszont ennek a duplája már túl sok, ezt nem engedhetem meg magamnak. A második esetnél viszont, amikor elhagyod a pénzt azt nem a szórakozás zsebből, hanem az általános zsebből, ami csak pusztán jelzés értékű, hogy mennyi pénzem van, mit engedhetek meg magamnak és mit nem. Tehát a szórakozás zsebből ugyanúgy 10 forint távozik.

Érdekes nem?

Ezért ajánlom, hogy jegyezd fel a kiadásaidat és tudatosan menedzseld azokat, mert hatalmas változásokat tudsz ezzel elérni a jövőben. Hogyan menedzseld a pénzed? A következő cikkemből kiderül. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://siker-mentor.blog.hu/api/trackback/id/tr9212096159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása