Segítek a célok elérésében lépésről lépésre

Siker-mentor

Csak mérnöknek érdemes tanulni?

2017. február 13. - fogkefe1

Krónikussá vált a mérnökhiány"  Linkre kattintva elérhető a cikk ami ébresztette bennem a gondolatot, az én cikkemhez.

Ha csak a cikk címét olvassuk el, akkor folytatódik a gondolat, ami a csapból is folyik: legyél mérnök. Legyen mindenki mérnök, 350 ezer forint kezdő fizetés, biztos megélhetés stb. Álom meló!

Nem tudom, te hogy vagy vele, amikor én felvételiztem, nálunk ez volt a trend. Az évfolyamomon szerintem a 90% műszaki irányba folytatta tanulmányait. Évekkel később mikor összefutok velük, kiderül, hogy oly kevesen végezték el vagy csak szenvednek vele éveken keresztül. Több ismerősöm is van aki csak 7 év alatt végezte el a 3 és fél éves képzést és gondolhatjátok persze nem a szakmájában helyezkedett el, sőt olyan is aki még ennyi idő alatt sem. Egyik legnehezebb szak aláírom, de fura, hogy tudásban semmivel sem kevesebbek annál, mint akik elvégzik időben vagy kevés csúszással. Háttérben inkább az állhat, hogy valójában ők nem mérnökök szeretnének lenni, csak kecsegtet a biztos állás, sok támogatás és magas kezdő fizetés, azonban belső motivációjuk nincs.

A cikkből az is kiderül, hogy képzett mérnökből van hiány, arra panaszkodik, hogy egy kezdőt 2-3 hónap betanítani és ez rengeteg idő egy cégnek. Ha pedig továbbolvassuk az is kiderül, hogy elsősorban ez a hiány a keleti országrészre vonatkozik, mivel minden képzett munkaerő elsősorban a fejlettebb nyugatot preferálja.

 Nem akarok átmenni mérnök ellenes cikké, igazából arra próbálok kilyukadni, hogy az legyen mérnök aki tényleg azt szeretne lenni. Ő nekik nem lesz teher az egyetem.

Szerintem mindenki tanuljon annak, aki szeretne lenni és ezt most szó szerint értem. Mindenhez tanulni kell. Ha nem egyetemen akkor más végzettségeken keresztül ellehet érni a kívánt foglalkozást. De ez még csak az egyik része, ha valaki folyamatosan képzi magát (ami nem lesz teher, mert azt végzi amit szeret) akkor könnyen előre tud jutni. A baj ott van, ha megelégszünk a jelenlegi helyzetünkkel, akkor nem fogunk fejlődni.

Mindenből meglehet élni, ha találsz rá módot, nem kell orvosnak, ügyvédnek vagy akár mérnöknek lenned. Egy kamionsofőr is tud jól keresni ha az vonz. De buszvezetőre is mindig igény van, ha viszel bele fantáziát, akkor sokra viheted e területen is. Gondolj csak bele, pilóták között is óriási különbségek vannak.

Egy fodrász vagy táncoktató akár többet is tud keresni mint egy mérnök(persze akár kevesebbet is). De nem egyből, idő kérdése, jó sok gondolkozást és tanulást igényel.

Egyéni véleményem, ne legyünk csak azért informatikusok, mert sokat keresnek a java programozók. Ha nem érdekel nagyon nehezen fog menni. Sikeres persze lehetsz benne, de boldog sose. A kettő együtt nem fog párosulni. Sokan a sikerben keresik a boldogságod, pedig ha a jelenlegi helyzetben nem találod meg akkor bármelyik másikban sem fogod tudni.

A bejegyzés trackback címe:

https://siker-mentor.blog.hu/api/trackback/id/tr212237972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása